Leif Salfordi juhitava teadlaskollektiivi töö avaldatakse prestiižikas teadusajakirjas National Institute of Invironmental Health Sciences.

Siiani on põhiliselt uuritud, kas mobiiltelefonides tekkiv kiirgus võib põhjustada ajukasvajaid. Rootslased on aga uurinud seda, kuidas kiirgus mõjutab aju kaitsebarjääri, mille eesmärk on kaitsta aju veres leiduvate mürkide ja proteiinide eest, kirjutab Tekniikka & Talous.

Uurimusest selgus, et kiirgus aitab aju kaitsemehhanismi avada, mille tagajärjel saavad albumiini molekulid imbuda ajusse. Rottidega tehtud katsed näitasid, et albumiini ajusse tungimise ja ajurakkude surma vahel valitseb kindel seos. Et uurimismaterjali on veel vähe, ei ole see veel tõestus, vaid tõsine oletus, ütleb Salford.

Uurimus näitas muu hulgas, et mobiiltelefoni antenn suutis roti aju kaitsebarjääri avada kuni 1,8 meetri kauguselt. Doktor Salford ütleb, et ehkki peab mobiiltelefoni fantastiliseks leiutiseks, teeb teda veidi rahutuks asjaolu, et inimese elukeskkonda risustab järjest rohkem mikrolaineid, mis kätkevad enneaegse dementsuse ohtu.