Nad hoiatavad, et telefonidesse sisse ehitatud asukoha kindlaks määramist võimaldav tehnoloogia ning politseile uue seadusega antud volitused tähendavad seda, et politsei võib sellise telefoni omanikke jälgida.

Kodanikuõiguste eest võitlejate hinnangul seavad sellised telefonid ohtu inimeste privaatsuse. Telefonifirmad on kaebusele reageerinud ning tahavad varustada telefonid seadmetega, mis võimaldab ühe nupuvajutusega jälgimist takistada.

Kuigi ka praeguste GSM-telefonide asukohta saab kindlaks määrata, on see võimalik siiski mõnesajameetrise täpsusega. Uus tehnoloogia võimaldab määrata selle kasutaja asukoha 50 meetrise täpsusega.

Uued tehnoloogiad nagu General Packet Radio Services (GPRS) ja Universal Mobile Telecommunications Services (UMTS) võimaldavad seda teha veelgi suurema täpsusega.

Nii GPRS kui UMTS võimaldavad määrata kasutaja asukoha kindlaks 15-meetrise täpsusega. Sageli ei ole inimestel midagi selle vastu, et nende asukohta teatakse, eriti kui nad otsivad sularahaautomaati või head restorani. Paljud firmad on sellisest informatsioonist huvitatud, et teha oma uksest mööda kõndivatele inimestele ahvatlevaid sooduspakkumisi.

Aga seda informatsiooni on võimalik kasutada ka palju tumedamatel eesmärkidel, kuna politseib ei vaja telefonide jälgimiseks isegi mitte eriluba. Seetõttu võib politsei jälgida igaüht, kes sellist telefoni kasutab.

Telefonifirmad töötavad välja seadmed, mis võimaldavad inimesel otsustada, kas nad eelistavad privaatsust või tahavad anda kõigile teada, kus nad on.