Kultuuriministri sõnul saavad Eesti televaatajad kevadest rikkamaks kahe uue mitmekülgse teleprogrammi võrra, mis on suunatud laiale vaatajaskonnale, teatas kultuuriministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakond.

“Kanalid hakkavad edastama originaalprogrammi, mille kvaliteeditagatiseks on mõlema tuntud telefirma pikaajaline kogemus Eesti meediaturul. Eesti esimeste digikanalite eetrisseminek kevadel on oluline samm üleminekul digitaaltelevisioonile, millest võidab enim televaataja,” ütles kultuuriminister Laine Jänes ja lisas, et uued kanalid tähendavad valikuvõimaluste suurenemist mitte ainult eestikeelse, vaid ka vene keelt kõneleva televaataja jaoks, sest oluline osa saateid tuleb teha arusaadavaks ka venekeelsele vaatajale.

Kultuuriministeeriumi ringhäälingulubade väljaandmise komisjoni esimees, ministeeriumi meedia ja autoriõiguse osakonna juhataja Peeter Sookruusi sõnul tutvus komisjon kõigi nõuetele vastanud taotlustega põhjalikult ja kuulas ära ka taotluste esitajad. “Kuna kummalegi üldhuvikanali loale esitati üks taotlus, läks nende lubade väljaandmise üle otsustamine kiiremini,” ütles Peeter Sookruus.

Maapealse leviga vabalt kättesaadavad üldhuvikanalid hakkavad edastama mitmekülgset teleprogrammi, mis sisaldab kultuuri-, meelelahutus-, uudiste-, noorte- ja lastesaateid ja filme ning kajastab tasakaalustatult Eestis ja mujal maailmas toimuvat. Igal kuul peab kavas olema vähemalt 1,5 saatetunni mahus uuemaid filme, mille tootmist on toetatud Eesti Filmi Sihtasutuse või Eesti Kultuurkapitali vahenditest.

Eesti tänapäeva ja kultuuripärandit kajastavate saadete puhul peab vaatajal olema soovi korral võimalus valida kas venekeelseid subtiitreid või venekeelset tõlget edastavat täiendavat helikanalit. Samadel päevadel eestikeelsete uudistesaadetega edastatakse ka venekeelseid uudistesaateid.

2. juulil väljakuulutatud esimesele digitaaltelevisiooni ringhäälingulubade konkursile laekus tähtajaks ehk 1. septembriks seitse taotlust, millest üks ei vastanud Ringhäälinguseaduses esitatud nõuetele ja jäi seega läbi vaatamata. Esimesena otsustati kahe üldhuvikanali loa küsimus ning kolmanda, spordisuunitlusega digitaalse telekanali loa suhtes teeb ministeerium otsuse lähiajal. Sellele loale on esitatud neli taotlust.

Uute lubade alusel hakatakse edastama saateid hiljemalt järgmise aasta 30. märtsil ja need load kehtivad kuni 1. jaanuarini 2012.