Kuidas kosmonaudid õieti kempsus käivad, sellest kirjutab lähemalt BBC.

Kõik on seal seotud õhuvooluga. Maa peal, vähemalt Läänemaailmas, kasutavad standardsed tualettruumid kehajääkide minema uhtmiseks vett, mis jäätmed mööda torusid minema viib. Gravitatsiooni puudumine kosmoselaevas ja –jaamas tähendab, et vett kasutav süsteem ei ole lahendus. Ei ole vaja eriti elavat kujutlusvõimet nägemaks võimalikke probleeme.

Selle asemel viiakse uriin ja fekaalid kosmoselaevas minema kiire õhuvooluga.

Kosmonautide tualett meenutab tavalist väljakäiku, kuid seal tuleb tõmmata ümber jalgade rihmad ja üle reite tõkispuud, et kosmonaut keset asjalkäiku õhku ei tõuseks. Iste on kujundatud nii, et kosmonaudi tagumiku saaks hästi puhtaks uhta.

Hea uudis mugavuse armastajate jaoks on aga see, et vähemalt süstiklaevades on püstijalu urineerimine võimalik. Lehter-voolikuga seadeldise kasutamine võimaldab nii meessoost kui naissoost kosmonautidel püstijalu urineerida. Või istudes, kui nad seda eelistavad.

Süsteem eraldab tahked ja vedelad jäägid. Tahked pressitakse kokku ning need jäävad laeva pardale, kust need pärast maandumist maha laaditakse. Vedelad lastakse kosmosesse. NASA loodab ühel päeval jäätmeid produktiivselt ümber töödelda.

Kanada Guelphi ülikooli teadlased ütlevad, et selline ümbertöötlemine on igasuguste tulevikus plaanitavate Marsi-missioonide puhul võtmeks, kuidas lahendada kosmonautide toitlustamise küsimusi.

Kosmosesüstiku tualetisüsteemis kasutatav õhk tuleb enne elurumidesse tagasi suunamist filtreerida, et saada lahti lõhnast ja bakteritest. Rahvusvahelises kosmosejaamas on peamine põhimõte sama. Propelleri käitatud õhuvooluga tualetisüsteem ladustab jäägid. Uriin imetakse ja hoiustatakse 20 liitristesse konteineritesse, mis kallatakse prahilaeva Progress. See laev heidetakse atmosfääri, kus ta ära põleb.

Tahkete jäätmete jaoks pannakse tualetti aukudega plastikkott. Õhk imetakse läbi aukude, nii et kõik on lõouks kotis. Siis suletakse kott ja tõugatakse metallkonteinerisse. Välja hüppab uus kott järgmise külastaja jaoks. Ning rämps läheb jällegi Progress’ile.