Iisraeli teadlased avastasid, et isegi väga madal radiatsiooni tase telefonitorust mõjutab seda, kuidas ajurakud jagunevad. Rakkude jagunemine mõjutab aga kasvajate teket, kirjutab Daily Mail.

Ehkki avastuse teinud teadlased ei tulnud välja otsese järeldusega, et mobiiltelefoni signaalid on kahjulikud, näitavad leiud, et nad võivad seda olla.

Mitmed uuringud ei ole leidnud seost mobiiltelefonide kasutamise ja ajukasvajate vahel, ega ka dramaatilist tõusu vähi juhtumites.

Kuid nüüdses kampaanias osalenud väidavad, et avastus õõnestab ametlikke teadaandeid, et vahendite kasutamine on kahjutu. Praegused nõuanded võtavad eelduseks, et mobiiiltelefonide kiirgus on selleks liialt väike, et aju ohtlikult kuumeneks.

Kuid Iisraeli Weizmanni teadusinstituudi uus uuring väidab, et ka „mittesoojuskiirgus” võib endast kujutada ohtu.

Iisraeli teadlased lasid kiiritada inimese ning roti rakke madalal kiirgustasemel 875 megahertsi, mis vastab umbes sellele, mida kasutatakse paljudes mobiiltelefonides.

Ehkki kiirgus oli palju nõrgem, kui tavalistest telefonidest lähtuv, hakkas see kümne minuti pärast „sisse lülitama” keemilisi signaale rakkudes, öeldakse Biochemical Journalis avaldatud raportis.

Avastatud keemilised signaalid olid seotud rakkude jagunemisega.

Teadlased ütlevad, et reaktsiooni ei põhjustanud kuumus ning väidavad, et on tuvastanud teistlaadi mõju, milega mobiiltelefonid võivad tervist kahjustada.

Ehkki selliseid muutusi ajukeemias, mida Iisraeli teadlased märkasid, seostatakse mitmete vähiliikidega, ütlevad teadlased, et nad ei märganud vähki põhjustavat mõju.

Suurbritannia tervisekaitseagentuur avaldab järgmisel kuul mobiiltelefonide turvalisust puudutava ülevaate. Agentuuri eelmine suurem sellealene ülevaade ilmus 2004. aastal ning siis ei tuvastatud tõsist ohtu tervisele. Hoiatati siiski telefonide ülemäärase kasutamise eest, eriti laste poolt.

Agentuuri esindaja dr Michael Clark ütles. „Kuna aeg-ajalt kerkivad üles sellised leidu, siis on ettevaatlik lähenemine õigustatud.”

Kampaanirühma Powerwatch esindaja Graham Philips aga teatas: „Mobiiltelefonide turvanõuanded peavad praegu mõjuks tervisele vaid seda, kui keha koed märkimisväärselt kuumenevad. See uuring näitab aga bioloogilisi muutusi — midagi, mis võib potentsiaalselt tervist mõjutada. On vaja edasisi uuringuid, kuna vaid soojusmõjul baseeruvad nõuanded ei ole enam ajakohased.”