Tumedas šokolaadis on theobromiini eriti suures koguses. Theobromiin on kakaoubades leiduv alkaloid, mis on inimestele ohutu. Koertel võib see aga tekitada ülierutatust, närvilisust, värisemist, oksendamist, kõhulahtisust, krampe või isegi surma. Mürgitusnähud võivad ilmneda 12 tunni jooksul või varem. Kui mürgitust õigel ajal märgata, on loom siiski võimalik päästa.

Mida tumedam šokolaad, seda rohkem leidub selles theobromiini.

Koerale surmav doos on umbes 250-500 milligrammi looma kehakaalu kilo kohta. Ehk see, mis tapab tillukese sülekoera ei tee rotveilerile suurt midagi.

Väiksele koerale (näiteks chiuahua) võib saatuslikuks saada 113 grammi piimašokolaadi või 14 grammi tumedat šokolaadi. Taksikoerale on ohtlik 227 grammi piima- või 57 grammi tumedat šokolaadi. Suurte koerte kogused on aga juba tõeliselt suured — 340 grammi piimašokolaadi või 113 grammi tumedat šokolaadi.

Suurbritannias oli mullu The Guardiani teatel 790 hädaabikõnet loomade mürgistustega tegelevasse teenistusse, kui loom oli saanud šokolaadimürgituse. Tänavu on väljakutseid olnud juba 844. Samas on loomakauplustes müügil spetsiaalne koerašokolaad, mis on tehtud jaanileivast ning on loomale täiesti ohutu.

See, mis koerale surmav, see on peremehele pigem kasulik. Suurbritannias läbiviidud uuringu kohaselt on theobromiin tõhusam köhavastane ravim kui mitmed apteegis pakutavad medikamendid.