Raport põhineb seni tehtud uuringutest kõige täpsemal analüüsil, mille viis läbi Maailmapangas töötava tunnustatud majandusteadlase juhitud grupp, vahendab Guardian.

Raport läheb selgelt vastuollu USA valitsuse kinnitustega, et biokütuste tootmisest on tingitud vähem kui 3% toiduainete hinnatõusust. Nimetatud hinnang paneb nii USA kui Euroopa valitsused surve alla, kuna viimased näevad taimedest saadavat kütust ühe lahendusena nii kasvuhoonegaaside vähendamiseks kui naftasõltuvusest vabanemiseks.

Raport sai valmis juba aprillis, kuid teatud allikate kinnitusel pole seda avaldatud, kuna Maailmapank ei taha G.W.Bush’ile närvidele käia.

Raport sai avalikuks kriitilisel ajahetkel, kuna G8 liikmed kohtuvad järgmine nädal Jaapanis, kus arutluse alla tuleb nii toiduainetekriis ja teatud grupid on isegi kutsunud üles kehtestama toiduainetest toodetavatele biokütustele moratoorium.

Väidetavalt on tänu tõusvatele toiduhindadele langenud 100 miljonit inimest allapoole vaesuspiiri ja ei saa endale lubada vajalikul määral toiduaineid. Maailmapanga raporti hinnangul pole säherdust mõju avaldanud isegi järjestikused põuad Aafrikas, kui seda on teinud EL’i ja USA kasvav nõudlus biokütuste järele.