“Me tuvastasime lõunapooluselt jäätunud vett,” ütles ESA teadlane Vittorio Formisano mehitamata kosmoselaeva kogutud esialgseid andmeid tutvustades.

Jää leiust teatati Mars Expressi missiooni peakorteris Saksamaal ning see kinnitab USA kosmoseagentuuri NASA kosmoselaeva Mars Odyssey 2002. aasta märtsist pärinevaid andmeid.

Andmed annavad alust arvata, et Marsi lõunapoolusel leidub suurel hulgal külmunud vett.

NASA tõendid pärinevad Odyssey gammaspektromeetrilt, mis tuvastas vee ühe komponendi — vesiniku — olemasolu Marsi lõunapoolusel. ESA kasutas uuringuteks spaktromeetrit Omega, mis määrab päikesevalguse peegelduse põhjal Marsi pinna mineraalset koostist ja planeedi atmosfääri molekulaarset ehitust.

Varasemate uuringute põhjal on hakatud arvama, et Marsi põhjapoolus sisaldab külmunud süsinikdioksiidi ehk kuiva jää kõrval ka külmunud vett.

Vedelal kujul vesi on vajalik elu tekkeks ja teadlased peavad Marssi väljaspool Maad tõenäolisimaks planeediks, kus kunagi võis elu olla.

Mars Expressi teadlane Jean-Loup Bertaux ütles, et veejääd avastati lõunapooluse pinnalt, kus see ei olnud külmunud süsihappegaasiga kaetud.

Mars Express, mis jõudis Marsi orbiidile 25. detsembril, on Euroopa esimene iseseisev kosmoseprojekt võõra planeedi uurimiseks.