Uus planeedikandidaat, mida kutsutakse Sednaks, pöörleb oodatust aeglasemalt, mistõttu tema ümber võib tiirelda satelliit, kirjutab BBC.

Vaatlused kinnitavad, et planeedi läbimõõt on alla 1700 km, mis on väiksem kui Plutol.

“Meie arvates on olemas tõendid, et Sedna ümber tiirleb kuu,” ütles Mike Brown California Tehnoloogia Instituudist, selle taevakeha avastanud uurimisrühma juht. “Me loodame lähitulevikus Hubble teleskoobi abil saada tõendeid, mis peaksid selle küsimuse lahendama.”

Sednat nähti esmakordselt 14. novembril 2003. aastal. See on väga särav ja väga punane — Marsi järel kõige punasem planeet meie päikesesüsteemis.

Sedna või 2003 VB12, nagu teda varem tähistati, on Päikese ümber tiirlevatest seni avastatud objektidest kõige kaugemal — kolm korda kaugemal kui Pluto.

“Päike paistab seal nii kaugel olevat, et seda oleks võimalik täielikult nõelapea taha peita,” ütles Brown.

Ta lisas, et tema arvates on see taevakeha nii väike, et seda ei tohiks planeediks klassifitseerida.

Uurijad arvavad, et Sedna pinnatemperatuur on -240 kraadi C, kuid ilmselt on seal tavaliselt isegi külmem, kuna ta läheneb Päikesele ainult lühiajaliselt oma 10 500 aastat kestval ringil.

Oma kõige kaugemas orbiidi tipus on Sedna 130 miljardi km kaugusel Päikesest, mis on 900 korda kaugemal kui Maa kaugus, milleks on 149 miljonit km.