Kümnest teadurist koosnev Ameerika-Türgi ühismeeskond plaanib ronida 15. juulist 15. augustini Türgi kõrgeima mäe otsa, kui nad Türgi valitsuselt loa saavad, ütles Daniel P. McGivern, The Trinity Corporationi president.

Teadlaste eesmärk on siseneda mammutlaeva, mis nende hinnangul on umbes 14 meetrit kõrge, 23 meetrit lai ja 135 meetrit pikk ja mille mullusuvine kuumalaine Euroopas osaliselt paljastas, vahendab YahooNews.

“Me ei kaeva seda välja. Me ei võta sealt mingeid esemeid. Me kavatseme seda pildistada ja jumala abiga saate te kõik seda siis näha,” ütles McGivern.

Uurijad on kaua otsinud laeva, mis piiblist tuttavate suure veeuputuse tekstide kohaselt asub Ararati mäe tipus.

1957. aastal avastasid Türgi õhujõudude piloodid laevakujulise moodustise Agri provintsis. Valitsus ei hakanud asja uurima. Kogu piirkond oli välismaalastele suletud, kuna Nõukogude Liit kahtlustas, et tegemist on USA spioonidega.

Keeld kaotati 1982. aastal. Sealtpeale külastavad uurijad piirkonda, aga ei ole suutnud laeva leida. McGivern ja Ararati jalamil üles kasvanud Ahmet Ali Arslan on selgitanud satelliidifotode abil välja aluse täpsema asukoha.

Piibli kohaselt jäi laev pärast suurt veeuputust pidama mäele koos Noa perekonna ning igast liigist loomadega.