Endise Suurbritannia luurekeskuse koodimurdjad alustasid sellel nädalal ühel 18. sajandi monumendil asuva kirja dešifreerimist, kirjutab Yahoo! News.

Legendi järgi on sambal kirjas Püha Graali asukoht, osad usuvad, et see on eraviisiline sõnum varalahkunud kallimale, aga keegi ei tea täpselt, millega on tegemist.

Tegemist on ilmselgelt klassikalise viitega, mis on kas kreeka või ladina keeles ja põhineb ajaloolisel sündmusel, ütles 85-aastane matemaatik Oliver Lawn, uurimist juhtiv Bletchley Parki veteran, kes teeb koostööd oma lingvistist naise Sheilaga.

Tegemist on mõistatusliku marmorist monumendiga Shugborough House´s Kesk-Inglismaal, fotograaf Lord Lichfieldi esivanemate kodus.

Prantsuse kunstniku Nicholas Poussini maalil põhinev, aga peegelpildis olev graveering kujutab kolme karjust, kes osutavad kirjale hauaplatsil, millel on kiri “Et in arcadia ego” (“Ka mina olen Arkaadias”). Kirja all on rida tähti — O.U.O.S.V.A.V.V — ning selle all kummalgi pool kaks tähte — D ja M.

Osad usuvad, et tegemist on viitega Pühale Graalile, millest Jeesus Kristus jõi viimasel õhtusöömaajal, kuna häärberi 17. sajandil ehitanud Ansoni perekond huvitus saladuslikust keskaegsest templiordust, kes väidetavalt valvasid Püha Graali.

Teised arvavad, et tegemist on salasõnumiga kallimale. Lord Lichfieldi vanaema uskus, et tegemist on värsirea “Out of your own sweet vale Alicia vanish vanity ’twixt deity and man” esimeste tähtedega.

Matemaatikud, lingvistid, maleässad ja ristsõnamõistatuste eksperdid töötasid sõja ajal Bletchley Parkis büroos koodnimega Station X ning muukisid lahti natside salakoode. Nende suurim saavutus oli Saksa mereväe kasutatud koode loonud Enigma lahti muukimine. See parandas oluliselt liitlaste positsioone ning võimalik, et aitas kaasa sõja lühendamisele.